Sağlıklı Bir Yaşam İçin

C Vitaminin Faydaları Nelerdir?

C Vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun korunmasında önemli bir role sahiptir. Fiziksel egzersiz sırasında ve sonrasında normal enerji oluşum metabolizmasına, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. Ek olarak kemiklerin, kıkırdağın, kan damarlarının ve cildin normal fonksiyonu için gerekli olan kolajen oluşumuna katkı sağlar. C Vitamini demir emilimini arttırır. 

C vitamini güçlü antioksidan etkilidir. Vücutta zararlı maddeler olarak bilinen oksidan, maddeleri nötrleyerek yani zararlı etkilerini ortadan kaldırır ve böylece hasar oluşturmalarını engeller. Bu sayede hem genel vücut sağlığını destekler hem de bağışıklık sistemi hücrelerini koruyarak hücresel aktivitenin devamlılığını sağlar. Yani vücudu sadece hastalıklara karşı korumakla kalmaz. Hastalık anında da C vitamini takviye edildiğinde hastalık süresi kısalabilir ve belirtiler azalabilir.1-4

C vitamini, antioksidan etkisine bağlı olarak sigara içen bireylerde sigaranın vücuda vermiş olduğu zararların azaltılmasına da destek olur. Yapılan araştırmalara bakıldığında sigara kullanımının C vitamini yıkımına sebep olduğu, buna bağlı olarak da sigara kullanan bireylerin kullanmayanlara göre düşük C vitamini seviyelerine sahip olduğu görülür. Bu nedenle sigara içen kişilerin, hem sigaranın vücuda vermiş olduğu zararları engellemek hem de eksik olan C vitamini seviyelerini dengelemek için C vitamini takviyesi yapması gerekir.

C Vitamini Takviyesi

C vitamini suda çözünen vitaminler grubunda yer alır. İnsan vücudu C vitamini üretimi için gerekli olan L-gulonolakton oksidaz adı verilen enzime sahip olmadığı için C vitamininin dışarıdan alınması gerekir.  Kişi sağlıklı olsa bile C vitamini eksikliğine bağlı herhangi bir hastalığa yakalanmamak için günlük ortalama 75-90 mg arasında C vitaminini takviye olarak almalıdır.

Birçoğumuz C vitaminini günlük beslenme düzenleri içerisindeki besinlerden yeterli miktarda alabileceğimizi düşünürüz. Oysa ki C vitamini besinler içinde yer alsa bile besinlerdeki vitamin ve mineraller, besinlerin yetiştirilme biçimi, hava şartları, maruz bırakıldıkları pişirme teknikleri gibi birçok faktörden etkilenir. Bu nedenle günlük tüketilen herhangi bir turunçgil (portakal, mandalina, greyfurt vb) meyvesinden, günlük ihtiyaç duyulan C vitaminini karşılamak mümkün değildir. Ulusal gıda kompozisyon veri tabanındaki besinlerin içerdikleri vitamin ve mineraller baz alarak hesap edildiğinde günlük 1000 mg C vitamini alınabilmesi için ortalama 2 kg portakal yenmesi gerektiği de ortaya çıkar. Bunun da hem portakalın asiditesi hem içerdiği şeker miktarı açısından değerlendirildiğinde kardan çok zarara sebep olur. Diğer bir deyişle birçok durumda C vitamini yiyecekler ile vücuda yeterli miktarda alınamaz. Bu nedenle, C vitamininden faydalanabilmek için dışarıdan takviye olarak alınması gerekir.

Takviyeler kişilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak üretilir. Ek olarak üretimleri aşamasında yüksek standartta kalite kontrolünden geçer ve düzenli kullanıma uygun formüllere sahiptir. C vitaminin antioksidan etkisinden faydalanmak, bağışıklık sistemini desteklemek ve sigaranın zararlarının azaltılmasına destek olmak için takviye olarak ortalama günlük 1000 mg alınması önerilir. Özellikle bağışıklık desteği açısından önerildiğinde bağışıklık sistemi hücrelerinin korunması ve hücresel aktivitelerinin artışının sağlanması için C vitamininin kombine edilmiş formlarının daha etkili ve hızlı sonuçlar verdiği de bilinir. Özellikle çinko ve C vitamini kombinasyonlarının hastalık belirtilerini azalttığı, bağışıklık yanıtını artırdığını kanıtlayan çalışmalar mevcut.

C Vitamini İçeren Meyveler Nelerdir?

C vitamini meyveler arasında özellikle turunçgillerde yer alır. Turunçgiller, özellikle kış meyveleri olarak bilinen mandalina, portakal, greyfurt olarak sayılabilir. Bununla birlikte siyah frenk üzümü, kivi, çilek, papaya, ananas, mango ve limon yine C vitamini açısından zengin olan meyveler arasında.

Meyve olarak tüketilen gıdaların dışında sebze kategorisinde olan dolmalık biber, brokoli, maydanoz, karnabahar, bezelye, domates gibi gıdaların da C vitamini bakımından zengin olduğu görülür. Bu gıda örneklerinin ise yine 100 gramları için ortalama olarak dolmalık biberde 100 mg, brokolide 107 mg, maydanozda 188 mg, karnabaharda 45,3 mg, bezelyede 28 mg ve domateste 19,8 mg C vitamini bulunur.

Sofralarımızda sıklıkla tükettiğimiz meyve ve sebzelerin her ne kadar C vitamini içerikleri zengin olsa da bu gıdaların türleri, yetiştirilmesi koşulları besin öğelerini etkiler. Yine eksiklik durumlarında alınması gereken 1000 mg C vitaminine ulaşmak için bu meyve ve sebzelerden miktar olarak çok tüketilmesi olanaksız olduğu için C vitaminini ihtiyaç anında takviye olarak alınması önerilir.

Meyve ve sebzelerin içerdikleri C vitamini düşünüldüğünde sıklıkla akla “bu gıdaları tüketirken C vitamini takviye olarak alınırsa doz aşımı olur mu?” sorusu gelir. C vitamini suda çözünen bir vitamindir ve vücutta depo edilmez, fazlası idrar yoluyla atılabilir. Bu nedenle vücutta birikerek herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Ek olarak takviye olarak alınan 1000 mg C vitamini ile birkaç tane tüketilen meyve yüksek miktarlara çıkamayacağı içinde güvenle kullanılabilir.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping cart

0
image/svg+xml

Sepetinizde Ürün Bulunmamaktadır.

Continue Shopping
X